Ontwerp binnen- en buitenruimte grachtenpand.
In deze studie-opdracht heb ik een bijzonder ontwerp gemaakt voor de bewoners, twee dertigers, van een grachtenpand in Amsterdam.
De wens van de bewoners in deze schitterende bovenwoning is een eigentijds uitstraling met veel plek voor eten en koken. De buitenruimte moet worden betrokken bij de binnenruimte.
De gewenste sfeer is eigentijds, jong en fris.
Soft Barok
Dit grachtenpand is gebouwd in de 17e eeuw, de Gouden Eeuw in Nederland. In die tijd was Nederland een van de belangrijkste landen op aarde. De handel vierde hoogtij. De kunst en wetenschap bloeden. De rijken, zoals burgemeesters, politici en handelaren woonden vaak in een grachtenpand. Ze hadden luxe spullen zoals zilverwerk, porcelein en boeken. Veel grachtenpanden zijn ontworpen door Jacob van Campen. Ze waren een echt statussymbool. Deze panden waren smal en hoog, omdat er belasting betaald werd over de breedte de grond.
Lichtval en indeling
In het ontwerp is rekening gehouden met de gunstige ligging met veel lichtval uit zuid en west. Aan de zonkant van het pand is de leefkeuken en de woonkamer gesitueerd. Aan de koelere kant met meer beslotenheid de slaapkamers en de badkamer. Het dakterras is bij het ontwerp betrokken- de steunmuur van de binnenruimte wordt doorgetrokken in een pergola, waarmee gefilterd licht wordt gecreeerd. De typische amsterdamse begroeiing met blauwe regen (een lila kleur) komt terug in de kleur van de vloer.
Eigentijdse kleuren
Het kleurpalet is tactiel, optimistisch en humanistisch. De pastelkleuren zijn geinspireerd door Rudolf Steiner, antroposoof. Het heeft een uitstraling van intellectueel, curieus, praktisch en optimistisch. Om te voorkomen dat het te zoet wordt, worden er stevige contrasten bijgevoegd zoals zwart en wit. Ook de gele elementen maken het eigentijds, optimistisch en met een twist.
Contrasten, kronkelende vormen & dramatiek
Dit was de tijd van de barok . Veel vorm en weergave van heftige gevoelens in de kunst. Er werd gebruik gemaakt van veel rode okerachtige kleuren. Er was een voorkeur voor ingewikkelde patronen, rijk materiaalgebruik, versieringen, concaaf en convexe vormen. Er werd veel gebruik gemaakt van dramatiek. Ook diagonalen zijn een kenmerk van deze periode. Deze kenmerken komen terug in dit ontwerp. Het is voor creatieve tweeverdieners die houden van kleur en eigentijdse inrichting. De barok, maar dan met een eigentijdse twist.
Verlichtingsplan
Het verlichtingsplan zorgt voor een goede verlichting waarbij de sfeer optimaal tot zijn recht komt. Er is een evenwichtige verdeling tussen direct, indirect en diffuus licht. Bijzondere elementen zoals de kunst in de woonkamer worden aangelicht. Het hoge plafond krijgt gipsen ornamenten, welke worden aangelicht met een horizontale indirecte verlichting. Bijzondere elementen zoals het kunstwerk worden direct belicht. Alle vertrekken hebben verlichting op hoog, midden en laag niveau.
Rijke materialen
Wil je ook een bijzonder ontwerp?
Wil je ook een bijzonder ontwerp van je huis, werkruimte of praktijk?
Ik help je graag.
STUDIO TORENBEEK
Mirjam Torenbeek
Vliet 28
8446 MB Heerenveen
06-13604563
www.studiotorenbeek.com
info@studiotorenbeek.com
KVK 5203677
CONTACT
privacy verklaring
Op onze dienstverlening zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. U ontvangt deze bij de offerte. Indien u deze niet heeft ontvangen kunt u deze opvragen.